Mijn ex heeft een ander...
"Mijn ex heeft een ander…"
Dat ene zinnetje kan een wereld aan emoties oproepen. Verdriet, boosheid, jaloezie — zeker als jullie samen kinderen hebben. Hoe ga je om met die gevoelens? En hoe help je je kind om niet klem te komen zitten tussen twee ouders?
In deze blog lees je praktische tips, herkenbare voorbeelden en hoe mediation kan helpen om samen verder te komen.
👉 Lees de blog

Mijn ex heeft een ander.... en nu?
Omgaan met emoties, kinderen en jezelf in een nieuwe realiteit
Je ex heeft een nieuwe partner. Misschien zag je het aankomen, misschien kwam het onverwachts. Hoe dan ook: het raakt je. Emoties als verdriet, boosheid, jaloezie of onzekerheid kunnen zomaar ineens opspelen — zelfs als jij degene was die de relatie beëindigde.
En als jullie samen kinderen hebben, wordt het nóg complexer. Hoe zorg je dat zij niet tussen jullie in komen te staan? En hoe blijf je zelf overeind?
In deze blog geven we praktische tips én herkenning. Voor alle ouders die in deze situatie zitten — of je nu moeder, vader, co-ouder, alleenstaand, hetero of queer bent.
Je eerste emoties: laat ze er zijn
Het is normaal dat je emoties alle kanten op gaan. Je hoeft jezelf niet sterker voor te doen dan je je voelt. Geef jezelf de ruimte om te rouwen, om boos te zijn, om in de war te zijn.
Tips:
- Schrijf je gevoelens van je af.
- Praat met iemand die je vertrouwt.
- Reageer niet impulsief richting je ex of via social media — neem eerst afstand.
Voorbeeld:
Jasper hoorde via zijn dochter dat haar moeder een nieuwe vriend had: “Mama en Tom waren in de dierentuin.” Het raakte hem. Niet omdat hij haar terug wilde, maar omdat het ineens zó echt werd. Hij koos ervoor om erover te praten met een vriend in plaats van zijn frustratie op zijn dochter te projecteren.
Help je kinderen uit de knel
Kinderen houden (meestal) van beide ouders en willen niemand teleurstellen. Als ouders hun eigen pijn op hen afreageren, kunnen kinderen klem komen te zitten in een loyaliteitsconflict.
Tips:
- Spreek af hoe en wanneer jullie de kinderen vertellen over nieuwe partners.
- Laat je kinderen merken dat het oké is om de nieuwe partner van je ex leuk te vinden.
- Blijf neutraal in wat je zegt over je ex, zeker waar je kind bij is.
Voorbeeld:
Lisa, moeder van twee, kreeg een relatie met Sanne. Haar jongste zoon werd ineens stiller na een weekend bij zijn vader. Ze zei: “Je mag altijd alles vertellen, ook als het over papa gaat.” Haar zoon durfde toen te zeggen dat hij bang was om zijn vader verdriet te doen als hij Sanne aardig vond.
Zorg goed voor jezelf
Zelfzorg is geen luxe — het is een voorwaarde om emotioneel in balans te blijven. Je kunt pas goed voor je kinderen zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt.
Tips:
- Doe dingen waar jij energie van krijgt: sporten, wandelen, koken, muziek luisteren.
- Blijf goed eten, bewegen en slapen — ook als je hoofd er niet naar staat.
- Zoek eventueel steun van een coach of therapeut om alles op een rij te zetten.
Omgaan met jaloerse, boze of verdrietige gevoelens
Deze gevoelens zijn menselijk en mogen er zijn. Het belangrijkste is dat je ze herkent, erkent en leert reguleren — zodat ze niet je gedrag gaan bepalen.
Wat helpt:
- Erken wat je voelt, zonder oordeel.
- Beweeg: fysieke activiteit helpt bij het verwerken van stress.
- Relativeer: je gevoelens zijn tijdelijk. Ze zeggen iets over jouw behoefte aan verwerking.
Soms helpt mediation écht
Het kan lastig zijn om in deze emotionele situatie duidelijke afspraken te maken of op een rustige manier te communiceren. Een mediator helpt om het gesprek in goede banen te leiden. Met aandacht voor wat er speelt bij jullie allebei — én bij de kinderen.
Bij ons kun je terecht voor:
- Ouderschapsmediation
- Begeleiding bij communicatie na een relatiebreuk
- Afspraken maken rondom nieuwe partners en co-ouderschap
Tot slot: het wordt beter
Misschien voelt het nu alsof je vastzit. Maar weet: je bent niet alleen, en dit gevoel gaat voorbij. Je bent bezig met een herstart — voor jezelf én voor je gezin. Dat mag tijd kosten.
Gun jezelf rust, steun en vertrouwen.
En weet: er zijn professionals die met je mee kunnen denken.
💬 Hulp nodig?
Wil je begeleiding bij de communicatie met je ex? Of steun in het omgaan met deze emoties en het ouderschap? Neem vrijblijvend contact met ons op. We luisteren, denken mee en helpen jullie vooruit.
📞 033-2600607
📧 tinekekool@eemlandmediation.nl
📍 Daam Fockemalaan 22, Amersfoort & Online gesprekken is mogelijk
Blog


