Ook al ben je straks uit elkaar, je blijft samen betalen voor de kinderen naar rato van draagkracht.
MEDIATION & ALLES RONDOM SCHEIDEN
SINDS 2012 GEVESTIGD IN AMERSFOORT & LEUSDEN
Mediator Amersfoort & Mediator Leusden
Makkelijk bereikbaar vanuit Soest, Leusden, Zeist, Woudenberg, Nijkerk en regio Gooi en Eemland
Kinderalimentatie na scheiding
Gaan jullie scheiden en vraag je je af of er kinderalimentatie betaald moet worden?
Als ouders zijn jullie beiden wettelijk verplicht om bij te dragen in de kosten van verzorging en opvoeding van jullie kind(eren). Dit wordt kinderalimentatie genoemd. Wij noemen het ook wel Kinderkostenverdeling omdat beide ouders een bijdrage leveren op basis van hun draagkracht/inkomen. Je deelt immers de kosten van de kinderen samen, wel zo eerlijk. De hoogte van de kinderalimentatie is afhankelijk van de financiële behoefte van de kinderen. De hoogte van de kinderalimentatie wordt begrens door de draagkracht van de ouder met het hoogste inkomen, deze ouder noemen we de alimentatieplichtige. Hoe meer je verdient, hoe hoger de levensstandaard van de kinderen zal zijn en hoe meer je als ouders kunt betalen. We leggen jullie graag uit hoe het precies zit rond kinderalimentatie en welke mogelijkheden er zijn. Jullie zijn voor een berekening met goede uitleg welkom in onze praktijk in Amersfoort, we zijn gemakkelijk bereikbaar als jullie bijvoorbeeld uit Soest, Leusden, Woudenberg, Nijkerk, Baarn of andere omliggende gemeenten komen.
Vaststellen kinderalimentatie
De behoefte aan kinderalimentatie wordt vastgesteld op basis van de gegevens tijdens het huwelijk. De behoefte kan worden berekend aan de hand van het netto gezinsinkomen tijdens het huwelijk en de leeftijd van de kinderen. Als jullie op dat moment een kindgebonden budget ontvangen dan wordt dit bij het gezinsinkomen opgeteld. Aan de hand van het inkomen wordt vastgesteld met behulp van de tabellen van NIBUD wat je als ouders, los van de kinderbijslag, gemiddeld uitgaven aan de kinderen. Dit noemen we het eigen aandeel van ouders in de kosten van de kinderen.
Nadat de behoefte is vastgesteld wordt beoordeeld hoeveel je als ouders ieder zou moeten bijdragen in die behoefte. Dit kan aan de hand van het netto inkomen of aan de hand van jullie financiële draagkracht. De draagkracht is het inkomen dat je overhoudt na aftrek van de vaste lasten. Ontvang je als alleenstaande ouder na scheiding extra kindgebonden budget, dan wordt dit budget opgeteld bij het inkomen van de ouder die het ontvangt. Het gevolg daarvan is dat het aandeel van deze ouder in de kosten van de kinderen omhoog gaat.
Aan de hand van een draagkrachtberekening wordt door ons altijd bekeken of de betreffende ouder wel in staat is om een bijdrage te leveren in de kosten van verzorging en opvoeding van de kinderen en zo ja, welke bijdrage maximaal kan worden gedaan.
Kinderkostenverdeling bij Co-Ouderschap
Verzorgen jullie de kinderen samen in een Co-Ouderschap? In dat geval kunnen ouders er ook voor kiezen om een gezamenlijke bankrekening aan te houden waarop zij alle geldstromen voor de kinderen laten lopen. We noemen dit de "kinderrekening". Wij maken voor jullie een berekening waaruit blijkt wat ieders bijdrage naar draagkracht kan zijn en welke bedragen er op een dergelijke kinderrekening kunnen worden gestort. Dit is de speciale module Co-Ouderschap in het door ons gebruikte landelijke rekenprogramma voor alimentatie die zorgt voor een eerlijke verdeling van de kinderkosten tussen ouders. Het gebruiken van een gezamenlijke bankrekening vraagt overleg. Als jullie voor Co-Ouderschap gekozen hebben dan zal dit ook de gezamenlijke wens zijn. Co-Ouderschap staat immers voor Coöperatief Ouderschap, samenwerking en goede communicatie. Laat dit nog te wensen over? Wij helpen je in de gesprekken altijd met het verbeteren van de communicatie en samenwerking.
Zelf afspraken maken over Kinderalimentatie
Jullie mogen bij scheiding ook zelf afspraken over de kinderalimentatie maken, wanneer de uitkomst voor jullie beiden redelijk en billijk voelt en is. Als jullie bij ons in mediation zijn dan maken we evengoed een berekening om er zeker van te zijn dat jullie allebei weten van welke bedragen je samen wilt afwijken. De berekeningen zijn vaak niet eenvoudig en wij adviseren altijd om deze te laten uitvoeren door een deskundige MfN Registermediator of Advocaat. Wij zijn zo'n deskundige.
"Wist je dat kinderen tussen de 16 jaar en de 18 jaar hun mening mogen geven
over de kinderalimentatie en dat zij dit ook kenbaar mogen maken aan de Rechtbank?
Dit valt onder het Hoorrecht voor minderjarige kinderen vanaf 12 jaar."
Alimentatieberekening laten maken door ons
Nadat jullie hebben besloten om uit elkaar te gaan, blijven jullie dus verplicht om financieel voor elkaar en als er kinderen zijn, ook voor hen te blijven zorgen. Wij maken officiële alimentatieberekeningen volgens de huidige, landelijk geldende TREMA-normen. De TREMA-normen worden door de rechtbanken als basis genomen voor de vaststelling van alimentatie. Om een idee te krijgen hoeveel alimentatie er betaald kan worden of kan worden ontvangen, kunnen wij een alimentatieberekening voor jullie maken. Je kunt dit aanvragen via het contactformulier onderaan deze pagina. Ook als jullie niet bij ons in mediation zijn!
Bij ons in Mediation? Gratis een herberekening als nazorg
Voor onze clienten maken wij binnen het eerste jaar na datum van de beschikking gratis een herberekening kinderalimentatie als jullie situatie drastisch veranderd is. Denk daarbij aan een verandering het inkomen, het krijgen van een nieuwe fiscaal partner als je opnieuw gaat samenwonen, of als geregistreerd partners of gaat hertrouwen. Vaak zijn ouders nog zoekende in hun zorgverdeling voor de kinderen en ook dit heeft invloed op de hoogte van de door ieders te betalen bijdrage aan de kinderen.
De herberekening doen wij kosteloos als nazorg omdat we weten dat er in het eerste jaar na de echtscheiding of scheiding meestal veel in de situatie zal veranderen. Jullie gaan allebei je leven opnieuw inrichten en hierbij horen vaak ook veranderingen op vlak van werk, wonen, financiën, nieuwe relaties etc. Jullie leveren de nieuwe gegevens aan en ontvangen de berekening per e-mail met uitleg.
Wonen jullie samen? Kinderalimentatie en de Juridische afwikkeling
Het samen in mediation de hoogte van de kinderalimentatie overeenkomen heeft voordelen. De kosten van het berekenen van kinderalimentatie zijn bij ons relatief laag en we checken altijd eerst of het vergoed kan worden.
Is er een urgentieverklaring nodig?
In dat geval kunnen jullie een ouderschapsplan door ons laten opstellen dat voldoet aan alle eisen en criteria om urgentie voor een woning te kunnen krijgen. Als MfN Registermediator zijn wij hiertoe bevoegd.
Wanneer jullie de hoogte van ieders bijdrage aan de kinderen hebben afgesproken dan kan dit worden vastgelegd in het ouderschapsplan. Ben je er met ons als mediator uitgekomen dan zal jullie ouderschapsplan bij de rechter een hamerstuk zijn. Het gehele proces wordt juridisch afgewikkeld door mevrouw mr. Thijssen, onze advocate. Zij zal ervoor zorg dragen dat er bij de rechter om de beschikking wordt gevraagd. Alleen advocaten mogen je namelijk bij de rechtbank vertegenwoordigen.
Kom je er niet samen uit?
Dan mag je natuurlijk altijd de Rechter verzoeken om de kinderalimentatie vast te stellen. In dat geval zul je moeten wenden tot een Advocaat die het verzoek voor je kan indienen.
Onze praktijk is gevestigd in Amersfoort
Ons kantoor is centraal gelegen en daarom gemakkelijk te bereiken vanuit Soest, Nijkerk, Leusden, Woudenberg, Baarn, Soesterberg, Utrecht, Zeist en Apeldoorn en overige regio's in Midden Nederland.
De ‘verdeelde vakantie’ Het is bijna zo ver, ik ga bijna op vakantie. Een week Zeeland met mam, twee weken thuis met mam, vervolgens 2 weken Italië met pap en dan nog een week thuis met pap. Ik heb er echt ontzettend veel zin in en heb in mijn hoofd al mijn koffers al gepakt. Maar toch is er iets waar ik ieder jaar, al 11 jaar, tegen op zie. Straks moet ik papa drie weken missen en daarna mama ook drie weken niet zien. Je zou denken dat je er op een gegeven moment wel gewend aan raakt, al die verdeelde vakanties, dat zou ook echt veel chiller zijn. Maar toch heb ik er, zelfs nu ik al 18 ben!, nog moeite mee. Het liefst wil ik namelijk dat mam en pap allebei, de hele vakantie, bij ons zijn. Het is toch veel leuker als ze alles meemaken wat jij ook meemaakt op de vakantie? Maar als je ouders gescheiden zijn kan dit niet en moet je andere manieren vinden om ze alles te vertellen over je vakantie. Mijn tips voor kinderen Ik heb hieronder een lijstje gemaakt met een paar tips die ik gebruik om zo’n verdeelde vakantie wat makkelijker te maken: Toen ik een jaar of 10 was, kocht ik voor de vakantie altijd twee schriftjes. Een voor de vakantie bij pap en een voor bij mam. S ’avonds als ik dan in mijn bed lag, schreef ik op wat ik die dag had gedaan. Ik plakte suikerzakjes van koffietentjes in Italië, tegeltjes uit het zwembad in Frankrijk, zand van het strand en nog veel meer in de schriftjes. Dit liet ik, als ik terug was, dan aan pap en mam zien. Zo kreeg ik het gevoel dat ze ook een beetje bij de vakantie waren. Ook belde/appte of skypete ik mijn ouders een paar keer in de vakantie. Vooral het bellen vond ik heel fijn omdat ik dan even hun stem hoorde. Wat ik in de eerste jaren na de scheiding ook deed was een shirt van pap en een shirt van mam meenemen op vakantie. Dit hielp mij heel erg omdat ik op de manier iets bij me had wat echt van hen was. En het allerfijnst was als het shirt lekker naar pap en mam rook en vooral niet gewassen werd. Mijn tips voor ouders Ik heb ook wat tips voor mijn ouders bedacht, deze tips werken voor ons heel goed. Ik wil ze ook graag met jullie delen: Ik heb een vakantie meegemaakt waarin ik met mijn moeder eerst drie weken naar Frankrijk ging en daarna 3 weken naar Italië met mijn vader. Allebei mijn ouders wilde drie weken op vakantie. Dit was voor hen heel lekker, zo drie weken weg. Maar mijn broertje, zusje en ik zijn uiteindelijk 6 weken weggeweest. Het was zelfs zo georganiseerd dat we op een parkeerplaats ergens in Frankrijk hebben gewisseld van mama naar papa. Een hele goede tip is dus om gewoon één of twee weken lekker thuis te zijn. Dit is voor ons kinderen nodig om ook ons eigen ding te doen. Het kwam ook best vaak voor dat ik heimwee kreeg naar pap of mam. Toen ik op vakantie in Frankrijk was met mama bijvoorbeeld. Ik was al de hele dag stil en een beetje boos en verdrietig. Uiteindelijk kwam mam naar me toe en die wist natuurlijk precies wat er aan de hand was. We hebben er toen over gepraat en daarna heb ik papa even opgebeld. Het fijn als je er met je ouder over kan praten, zelfs wanneer de beide ouders niet zo goed met elkaar overweg kunnen. Nog een gouden tip; als ouders al niet zo goed met elkaar overweg kunnen, helpt het in ieder geval als ze elkaar een fijne vakantie gunnen. Het geeft ons kinderen een goed gevoel als we weten dat dat oké is. Ongetwijfeld zullen er veel meer handige tips zijn om een vakantie voor een kind van gescheiden ouders makkelijker te maken. Heb jij nog tips, wat helpt jou het best. Reageer dan op deze blog! Wie weet kunnen we zo nog wat van elkaar leren. Britt
In gedachten maak ik de vergelijking met een dans terwijl ik luister naar deze twee mensen die nog maar kort geleden de mediation zijn gestart. Mediation om hun scheiding samen en vooral zo goed mogelijk voor hun kinderen te regelen. Zij zijn al twintig jaar bij elkaar vertellen ze mij en ze kennen elkaar door en door. En toch ook weer niet. Want de ophanden zijnde scheiding maakt dat zij tegenover elkaar zitten alsof ze vreemden voor elkaar geworden zijn. Alles is anders, alles voelt anders en zelfs wanneer ze elkaar aankijken zien ze nieuwe blikken in elkaars ogen die ze niet van elkaar kennen. Hun taal lijkt sterker van elkaar te verschillen dan ooit.. Ze vragen ontzettend veel van elkaar en van zichzelf, in deze periode van rouw, verlies en onzekerheid over de toekomst. Een periode waarin ze tegelijkertijd zoveel praktische zaken samen moeten regelen om straks weer verder te kunnen in het leven. De onzekerheid over de toekomst geeft angst en paniek waarvoor ze elkaar verantwoordelijk stellen en daarbij vasthouden aan elkaar. De pijn van het verlies maakt ze teleurgesteld en boos waardoor ze nog verder van elkaar verwijderd lijken te raken. De wens om zorgvuldig met elkaar om te gaan en elkaar een nieuwe toekomst te gunnen geeft hen aan de andere kant ook hoop, opdat ze elkaar met respect kunnen loslaten als ze er aan toe zijn. Het vasthouden aan de ander en het tegelijkertijd loslaten van de ander wisselen elkaar in hoog tempo af en terwijl ik naar ze luister moet ik denken aan de metafoor van een dans. Alles is in beweging tussen deze twee mensen, de ene keer stroef en pijnlijk en de andere keer met veel ruimte en vloeiend. Ik vertel ze waar ik op dat moment aan moet denken en wat ik hen met elkaar zie doen. Aantrekken en loslaten. Beiden zeggen dat ze alles hieraan moeilijk vinden: het aantrekken, het vasthouden aan elkaar en het loslaten van de ander. Als mediator weet ik dat als ze zichzelf en de ander hierin niet langer zullen vastzetten dat deze dans hen kansen biedt op nieuwe inzichten, begrip, erkenning en groei. Dat wanneer zij zich aan dit proces durven overgeven en beiden durven blijven meebewegen, dat het dan een scheidingsdans kan worden die recht doet aan de liefdesrelatie die tussen hen heeft bestaan. Zowel aan de minder mooie als aan de mooie kanten daarvan.
Onze praktijk voor mediation en scheiden is gevestigd in Amersfoort, Leusden en beschikbaar op locaties door heel Midden Nederland.
Ons kantoren zijn centraal gelegen en daarom gemakkelijk te bereiken vanuit Soest, Nijkerk, Leusden, Woudenberg, Baarn, Soesterberg, Utrecht, Zeist en Apeldoorn en overige regio's in Midden Nederland.