Mediation Amersfoort Scheiden met mediator

PARTNERALIMENTATIE 
NA SCHEIDING


Partneralimentatie.

Rechten, plichten en bedrag?

Niet altijd even gemakkelijk om over te praten.

MEDIATION & ALLES RONDOM SCHEIDEN
 SINDS 2012 GEVESTIGD IN AMERSFOORT & LEUSDEN

Mediator Amersfoort & Mediator Leusden
Makkelijk bereikbaar vanuit Soest, Leusden, Zeist, Woudenberg, Nijkerk en regio Gooi en Eemland

DE FEITEN OVER ALIMENTATIE OP EEN RIJ:

Kinderalimentatie gaat voor.
Eerst wordt er berekend wat de kinderen nodig hebben en dan pas wordt er gekeken of er nog draagkracht bestaat om bij te dragen in het levensonderhoud tussen ex partners, de partneralimentatie. 

Wat is partneralimentatie?
Heeft een van jullie na de scheiding niet genoeg inkomsten om van te leven, dan heeft de ander de plicht om bij te dragen in deze kosten. Dit noemen wij partneralimentatie.

Wat wordt de hoogte van de partneralimentatie?
Jullie kunnen samen afspraken maken over de hoogte van de alimentatie. Dit gebeurt meestal in overleg met de MfN Register mediator, een advocaat. Wij berekenen dan eerst de financiële levensstandaard ten tijde van het huwelijk en daarna op basis van ieders draagkracht het te betalen bedrag. Deze alimentatieberekening wordt door ons gemaakt op basis van de huidige landelijk geldende Trema normen (Trema rekenmethode). In de mediation gesprekken leggen wij de berekening uit en kunnen jullie het gesprek hierover met elkaar voeren onder begeleiding van de Mediator. De gesprekken vinden plaats op ons kantoor aan de Stadsring 53 te Amersfoort. 
Nieuwe wetgeving partneralimentatie per 1 januari 2020
Met ingang van 1 januari 2020 is de wetgeving omtrent de duur van de partneralimentatie veranderd.  Er dient ook rekening gehouden te worden met een fiscale wijziging per deze datum, aangaande bepekte aftrekbaarheid van de partner alimentatie. 

Maximaal vijf jaar
Per 1 januari 2020 is de maximale alimentatietermijn de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van vijf jaar.
Bepalend voor de toepassing van de verkorte duur van de partneralimentatie, is de datum dat het echtscheidingsverzoek is aangevraagd bij de rechtbank. Als de aanvraag van de scheiding is gedaan op 20 december 2019 en de scheiding is definitief op 1 april 2020, dan geldt nog steeds de oude regeling, dus met de langere duur tot 12 jaar.
De termijnen gelden ook als een geregistreerd partnerschap eindigt via de Rechter.

Vier uitzonderingen
Op de regel van maximaal vijf jaar partneralimentatie, gelden een aantal uitzonderingen:

1. Jongste kind jonger dan 12 jaar 
De alimentatieontvanger die voor de kinderen zorgt, houdt minimaal recht op partneralimentatie totdat het jongste kind 12 jaar is.

2. Huwelijken langer dan vijftien jaar
Als het huwelijk langer heeft geduurd dan vijftien jaar en waarbij de alimentatieontvanger tien jaar voor de AOW-leeftijd zit, kan de alimentatieplicht doorlopen tot de pensioendatum.

3.  Uitzondering voor 50-plussers
Alimentatieontvangers die 50 jaar of ouder zijn en die langer dan vijftien jaar zijn getrouwd, hebben maximaal tien jaar recht op partneralimentatie.

4. Schrijnende gevallen
Er is een zogenaamde hardheidsclausule voor schrijnende gevallen. Hiervan is sprake, als de beëindiging van de partneralimentatie te zeer ingrijpend is, zoals bij ziekte, of blijvende arbeidsongeschiktheid.  

Stoppen partneralimentatie bij wijziging situatie ex-partner
De partneralimentatie stopt ook als je ex-partner:

1. Zelf weer genoeg inkomsten heeft om van te leven;
2. Met een ander trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen;
      overlijdt.
3. De alimentatie wijzigt of stopt via de Rechter

Betalingsachterstand partneralimentatie
Als de ex-partner de partneralimentatie niet betaalt, kun je hierover praten in mediation of je kunt het meteen via het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) de alimentatie laten innen.

Jaarlijkse verhoging (indexering)
De alimentatiebedragen worden jaarlijks aangepast aan de loonstijgingen. Dit wordt de indexering van alimentatie genoemd. In november stelt de Overheid het percentage vast waarmee de bedragen voor partneralimentatie op 1 januari van het nieuwe jaar automatisch wijzigen. De indexering is elk jaar te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Oude duur partneralimentatie wetgeving 2019
Is de scheiding op of na 1 juli 1994 gesloten? Dan gelden de volgende wettelijke termijnen:

maximaal 12 jaar voor een huwelijk met kinderen;
maximaal 12 jaar voor een huwelijk zonder kinderen als het huwelijk langer duurde dan 5 jaar;
net zolang als het huwelijk duurde bij een huwelijk korter dan 5 jaar zonder kinderen.
Na de wettelijke termijn stopt de betalingsverplichting automatisch.

Gescheiden voor 1 juli 1994?
Voor scheidingen van voor 1 juli 1994 gelden geen wettelijke termijnen. De betalingsverplichting stopt na de termijn die jullie samen hebben afgesproken of de periode die de rechter heeft vastgesteld.

Kom je er niet samen uit in mediation? 
Als mediator doen wij ons best om de gesprekken zo adequaat mogelijk te begeleiden. Soms komt het ondanks ieders inspanningen toch voor dat ex-partners geen overeenstemming kunnen vinden over de hoogte of de duur van de partneralimentatie. Wij kunnen in dat geval alle andere afspraken die nodig zijn voor de scheiding vastleggen in een convenant (deelafspraken) en jullie kunnen je dan evengoed voor het vaststellen van de alimentatie wenden tot de Rechter, dat mag natuurlijk altijd. In dat geval zul je moeten wenden tot een Advocaat die het verzoek voor je kan indienen. 

De mediation gesprekken over het vaststellen en berekenen van de partneralimentatie vinden plaats op ons kantoor te Amersfoort. Ons kantoor is centraal gelegen en daarom gemakkelijk te bereiken vanuit Soest, Nijkerk, Leusden, Woudenberg, Baarn, Soesterberg, Utrecht, Zeist en Apeldoorn. 
Share by: