Eemland Mediation
Een gezamenlijk gedragen oplossing bij echtscheiding

Stappenplan bij scheiding

033-2600607

CONTACT

MfN Register Mediator bij Scheiden | Amersfoort | Zeist | Leusden | Soest | Woudenberg

Stappenplan echtscheiding

Een echtscheidingsmediation verloopt doorgaans via een bepaald stappenplan. Dit hebben wij hier voor je weergegeven. Het biedt een overzicht maar is niet leidend.

Contact opnemen

Voor mediation bij echtscheiding kunt je rechtstreeks telefonisch contact opnemen met Eemland Mediation. Je kunt ook het contactformulier op deze website invullen. Wij nemen dan binnen 24 uur contact met je op.

Gratis kennismakingsgesprek

Het kennismakingsgesprek is kosteloos. Het gesprek dient als kennismaking, jullie te informeren over de mogelijkheden van mediation, wat mediation inhoudt en voor ons om te checken of jullie aanvraag geschikt is voor mediation. Daarbij kunnen wij je een duidelijk beeld geven van de het tarief. Na het kennismakingsgesprek kan de intake plaatsvinden. Hierbij worden thema's geïnventariseerd, de mogelijkheden besproken en wederzijdse verwachtingen kenbaar gemaakt. Deze afspraken worden opgetekend in een door alle deelnemers ondertekende overeenkomst.                                            

Mediationproces

De mediation start altijd met het ondertekenen van de mediationovereenkomst. In ongeveer 2 tot 5 gesprekken kunnen jullie alle thema's, mogelijke twistpunten – zowel emotioneel als financieel – bespreken die van belang zijn om de scheiding te regelen. Wij zullen samen met  jullie en eventuele hulp van financiële expertise toewerken naar het opstellen van een echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan. De mediator zorgt dat het proces op een neutrale, vertrouwelijke en onpartijdige manier plaatsvindt.

Convenanten

Als beide deelnemers het eens zijn, worden de afspraken en regelingen vastgelegd in het echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan. Vervolgens legt de mediator dit vast in een definitieve versie hiervan. Deze wordt door jullie beiden ondertekend en wordt door de advocaat, waarmee wij samenwerken en waarmee wij alle convenanten zorgvuldig opstellen, een laatste juridische check gedaan. Daarna kan het verzoekschrift worden opgesteld en alle stukken worden klaargemaakt ter indiening bij de Rechtbank.

Juridische afwikkeling

Het samen in mediation regelen van de echtscheiding neemt niet weg dat je ook bij mediation een advocaat nodig hebt. Dit is echter alleen nodig om jullie echtscheiding voor de rechter uitgesproken te krijgen. Alleen advocaten mogen je bij de rechtbank vertegenwoordigen. Ben je er met de mediator uitgekomen dan zal je scheiding bij de rechter een hamerstuk zijn. Het gehele proces wordt daarom juridisch afgewikkeld door een gezamenlijke advocaat die ervoor tevens voor zorgt dat de scheiding geregistreerd wordt. Afhankelijk van de complexiteit kan een echtscheidingstraject binnen 2 à 3 maanden worden afgerond. Daarna wordt ook de mediation schriftelijk beëindigd.